De bijlesindustrie. Kunnen we nog zonder?

Bijles was ooit iets voor rijke ouders die extra aandacht regelden voor hun kinderen, omdat ze toch echt het vwo móesten halen. Tegenwoordig maakt ongeveer een op de drie middelbare scholieren en een op de vier basisschoolleerlingen in groep 8 gebruik van aanvullend onderwijs. Om de corona-achterstanden te bestrijden en het lerarentekort op te vangen, kunnen veel scholen niet meer om commerciële instellingen heen. Ruim 30 miljoen coronasubsidie is inmiddels al terechtgekomen bij commercieel onderwijs. De coronapandemie versterkt de reeds ingezette trend om bijles- en huiswerkinstituten in de arm nemen om ook in de school structureel extra taken te verrichten. 

In gesprek met:

  • Ewald van Vliet, voorzitter van het college van bestuur van Stichting Lucas Onderwijs, voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs (38.000 leerlingen), regio Haaglanden in de provincie Zuid-Holland.
  • Bowen Paulle, directeur van de stichting The Bridge Learning Interventions. Deze stichting zonder winstoogmerk voert sinds 2017 het evidence based High Dosage Tutoring (HDT)-programma uit. Dit gebeurt inmiddels op 19 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in Haarlem, Zaandam en Amsterdam. De methode is ontwikkeld door de Amerikaanse organisatie Saga Education in Boston, Massachusetts.
  • Annelies Siezenga, directeur van christelijke basisschool De Wadden – Molenwijk in Haarlem, 150 leerlingen.
  • Ezra Meijer, directeur van het Scala College, een openbare school voor voortgezet onderwijs voor gymnasium, atheneum, havo en vmbo in Alphen aan den Rijn (2.200 leerlingen). 
  • Merijn Sprenger, rector van het Almeerse Trinitas Gymnasium (645 leerlingen). 


Artikel verschijnt oktober 2021 in MR magazine, uitgever Wolters Kluwer.

Discussie

https://www.linkedin.com/groups/2441631

https://www.linkedin.com/groups/2441136

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bijlessen-is-symptoombestrijding-het-lost-niets-op~baa229cf/

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/17/zonder-nieuwe-leraren-verandert-er-weinig-a4069319


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s