Omgaan met agressie en pesten. Werken aan sociale veiligheid van leraren en leerlingen

In het onderwijs heeft jaarlijks heeft ruim een kwart van het personeel te maken met verbale of fysieke agressie van ouders. Een op de tien leerlingen in het basisonderwijs en een op de twintig leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt door medeleerlingen gepest. Op de best presterende scholen blijkt een veilig en open school- en klasklimaat voorwaarden te zijn om tot goed lesgeven en tot leren te kunnen komen. Scholen kunnen daarvoor specifieke methoden en lessenpakketten over sociale competenties en democratisch burgerschap inzetten. Wat is de rol van de medezeggenschapsraad? Frederik Smit

De Onderwijsinspectie stelt in de Staat van het Onderwijs 2020 dat driekwart van de basisscholen en bijna alle scholen voor voortgezet onderwijs een goed veiligheidsbeleid hebben, zodat leraren zich veilig voelen om hun werk goed te kunnen doen. Desondanks blijkt uit onderzoek van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek dat een kwart van het personeel te maken heeft met verbale of fysieke agressie van ouders. Volgens de Onderwijsinspectie voelt de overgrote meerderheid van alle leerlingen zich veilig. Toch wordt een op de tien leerlingen in het basisonderwijs en een op de twintig leerlingen in het voortgezet onderwijs gepest. Bij de best presterende scholen blijkt een actief schoolbeleid met een goed school- en klasklimaat en aandacht voor de sociaal-emotionele veiligheid van leerlingen én leraren voorwaarden te zijn om tot goed leren te kunnen komen. Van belang zijn goede en persoonlijke relaties, gelijke behandeling van alle leerlingen en duidelijke regels over onderlinge omgang en werkgedrag. Scholen kunnen daarvoor specifieke methoden gebruiken zoals de Kanjertraining en lessenpakketten over sociale competentie en democratisch burgerschap van de Vreedzame school.

In gesprek met:
Caroline Koetsenruijter, trainer, mediator, jurist en auteur van Jij moet je bek houden! Omgaan met boze burgers, ouders, klanten en patiënten.
– Martine Spreeuw, Sonja de Groot en Heleen Dakilwadjir; directieleden en interne begeleider van de Koningin Julianaschool in Nieuwegein.
– Freek van Leeuwen, ouder en voorzitter medezeggenschapsraad van de Simon Carmiggeltschool in Delft.

Artikel verschijnt in MR Magazine, uitgever Wolters, Kluwer, februari 2021.


2 reacties op ‘Omgaan met agressie en pesten. Werken aan sociale veiligheid van leraren en leerlingen

  1. Er is inderdaad veel agressie jegens leerkrachten. Maar zo algemeen gesteld heb ik er wel een vraag bij.
    Sommige leerkrachten en teams kunnen uitblinken in ‘sociaal onhandig’ gedrag. In mijn werkzaam leven heb ik behoorlijk vaak een leerkracht ‘gedwongen’ om anders te kijken naar ouders en kinderen. Het anders kijken had in grote lijnen een 2-tal extremen. Enerzijds: kun je ook iets positiefs zeggen over deze ouder en dit kind? Anderzijds: ben jij wel opgewassen tegen deze ouder. Je laat je immers volledig bepalen door het verlanglijstje van deze ouder. Om precies te zijn: Heb je wel een eigen gedachte waar je jouw nek voor uit durft te steken?
    Mijn advies:
    1. spreek en denk met respect over andermans kind en opvoeding.
    2. wees niet zo bang.

    vr.gr.
    Gerard Weide

  2. Beste Gerard, hartelijk dank voor je reactie. Ik deel je analyse dat leerkrachten en teams zich soms ook sociaal handiger richting ouders kunnen opstellen. Ja, ik onderschrijf je adviezen om als leerkracht te proberen je empathisch op te stellen; met respect over andermans kind en opvoeding te spreken. En lef te tonen: niet bang te zijn je mening te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s