Naar meer democratische besluitvorming. ‘Geef ouders zeggenschap in plaats van medezeggenschap’

De besluitvorming op scholen houdt te weinig rekening met de zeggenschap van met name leerlingen en hun ouders. Dat is een gevolg van gebrekkige wetgeving in het onderwijs, zo blijkt uit promotieonderzoek van jurist Gijsbert Leertouwer naar de bestuurlijk-juridische inrichting van scholen. De LAKS-monitor 2020 en de Staat van de Ouder van Ouders & Onderwijs 2021 laten zien dat de belangstelling van leerlingen en ouders voor medezeggenschap op een laag pitje staat door de werkdruk die leerlingen ervaren en de bescheidenheid van scholen om ouders bij het beleid te betrekken. Dit is in het algemeen zorgelijk, maar zeker op dit moment, omdat de rol van de mr belangrijk is bij het wegwerken van vertragingen en achterstanden bij leerlingen door corona. Hoe kun je ervoor zorgen dat de (mede)zeggenschap van leerlingen en ouders sterker wordt en wat is daarbij de rol van het personeel en de schoolleiding?

In gesprek met:
Gijsbert Leertouwer, beleidsmedewerker Tweede Kamerfractie van de SGP.
– Lobke Vlaming, directeur-bestuurder Ouders & Onderwijs. 
– Nienke Luijckx, voorzitter LAKS.
– Mark Manders, rector van het Oostvaarders College, havo/vwo, in Almere.
– Floris IJsendorn, trainer en adviseur medezeggenschap AOb.

Artikel in juninummer 2021 MR magazine uitgever Wolters Kluwer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s