Paul Rosenmöller Miek Laemers Ton van Haperen
Het stapelen van onderwijsniveaus is in Nederland knap lastig. Dat heeft te maken met de eisen die middelbare scholen stellen aan hun leerlingen. Bij sommige scholen moet je een 7 gemiddeld staan om na het behalen van een havo-diploma in te stromen op 5 vwo. Dat heeft te maken met de angst die heerst onder onderwijsinstellingen voor de onderwijsinspectie. Die straft scholen af met een te laag slagingspercentage.
https://www.bnnvara.nl/pauw/artikelen/waarom-stapelen-in-het-middelbaar-onderwijs-zo-moeizaam-gaat
Minister Arie Slob wil een doorstroomrecht vwo te introduceren met één landelijke toelatingseis. Dat recht bestaat al voor het doorstromen van vmbo naar havo. Wat zijn de consequenties van dit nieuwe wettelijke toelatings- en doorstroombeleid?
In gesprek met Paul Rosenmöller, voorzitter VO-Raad, Miek Laemers, hoogleraar onderwijsrecht aan de Vrije Universiteit, Jordy Klaas, voorzitter LAKS en Ton van Haperen, leraar economie, lerarenopleider en publicist.
Artikel in MR Magazine, februari 2019, uitgever Wolters Kluwer.
Discussie:
https://www.linkedin.com/groups/2441631
https://www.linkedin.com/groups/2441136
Ik publiceer, geef lezingen, adviseer gemeenten, schoolbesturen en onderwijsinstellingen over ouderbetrokkenheid en medezeggenschap in het onderwijs.
Uitgaven
– Frederik Smit (2017). De nieuwe medezeggenschap in het onderwijs. Leren verlangen naar de eindeloze zee. Amsterdam: SWP.
– Frederik Smit (2014). Medezeggenschap en kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Praktische toelichting Wet medezeggenschap op scholen. Amsterdam: SWP.
– Frederik Smit (2013). Medezeggenschap en onderwijs. Succesfactoren voor invloed van leraren, ouders en leerlingen op bestuursbeleid. Amsterdam: SWP.
– Frederik Smit (2012). Ouders en school. Succesfactoren voor betrokkenheid. Amsterdam: SWP.