Klimaatverandering: eco op school. Actiegerichte participatie van leerlingen

De aarde warmt op, oceanen slibben dicht met plastic, insecten en vogels sterven in rap tempo uit. 70 procent van de kinderen en jongeren in Nederland maakt zich zorgen om klimaatverandering: angst en verdriet noemen zij hun meest voorkomende gevoelens; sommigen liggen er letterlijk wakker van. Een recent Unicef-rapport wijst op de grote impact van de fysieke omgeving op het welbevinden van kinderen en jongeren en pleit ervoor dat ze kunnen participeren in het beleid dat sterk inzet op een duurzame toekomst. Hoe kan het onderwijs hier aan bijdragen? Frederik Smit

Zelfs het onheilspellende vooruitzicht van het einde der tijden verandert ons gedrag niet.
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zelfs-het-onheilspellende-vooruitzicht-van-het-einde-der-tijden-verandert-ons-gedrag-niet~b463eb8a/
De Volkskrant 12 november 2022.

In gesprek met: 

  • Arjen Wals, hoogleraar transformatief leren voor sociaal-ecologische duurzaamheid aan Wageningen University & Research.
  • Paul van Gessel, voorzitter raad van toezicht Museon-Omniversum in Den Haag en gmr-voorzitter bij Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord (5.200 leerlingen). 
  • Wietske Stoelinga, coördinator Eco-Schools Nederland (www.eco-schools.nl), een programma van de grootste organisatie voor natuur- en milieueducatie ter wereld: de Foundation for Environmental Education. 
  • Wilke Vos, directeur basisschool De Kleine Prins in Rotterdam. Een van de eerste Eco-Schools in Nederland met locaties Montessori (450 leerlingen) en Dalton (250 leerlingen).
  • Henk Hinsenveld, directeur basisschool De Talisman (600 leerlingen) in Eindhoven. Bezig om een Eco-School te worden.

Publicatie in MR magazine, uitgever Wolters Kluwer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s