Gelijke kansen een uitdaging? Laat leerlingen ontdekken wat ze écht interessant vinden 

Na tientallen jaren onderwijsachterstandenbeleid lijken portemonnee en diploma van ouders nog steeds bepalend voor het schoolniveau van hun kinderen. De veelgeprezen documentaireserie ‘Klassen’ toont dat sociale afkomst onverminderd van invloed is op de schoolloopbaan van kinderen, tussen scholen standsverschillen bestaan en de kansenongelijkheid in het onderwijs lijkt toe te nemen. Kabinet Rutte IV heeft kansengelijkheid op de agenda gezet en wil onder andere de vorming van brede brugklassen stimuleren om talenten beter te benutten, terwijl de Onderwijsraad adviseert om ook flexibel onderwijs op maat te geven. Wat zijn de ervaringen van scholen hiermee en wat is de rol van de medezeggenschap? 


In gesprek met:

  • Maarten Wolbers, hoogleraar sociologie aan de Radboud Universiteit en wetenschappelijk directeur van Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt, KBA Nijmegen.
  • Alexander Zweede is directeur van Montessori High School (413 leerlingen), onderdeel van openbare scholengemeenschap Piter Jelles in Leeuwarden.
  • Paul van Gessel is gmr-voorzitter bij Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord bestaande uit OSG Piter Jelles met scholen in Leeuwarden, Dokkum en Kollum en RSG Simon Vestdijk met scholen in Harlingen en Franeker waar in totaal zo’n 5.200 leerlingen op zitten.
  • Wendelien Hoedemaker is directeur van het Calandlyceum, een openbare Dalton-scholengemeenschap (1652 leerlingen) in Amsterdam Nieuw-West.
  • Maryse Knook, directeur-bestuurder van Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) met 1500 leerlingen in Amsterdam dat in een stadsdeel zit met veel armoede en laaggeletterdheid.

Publicatie in MR magazine, uitgever Wolters Kluwer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s