De onderwijsinspectie concludeert in de onlangs verschenen Staat van het Onderwijs 2019 dat bijna de helft van de besturen in het (voortgezet) speciaal onderwijs weinig zicht heeft op de onderwijskwaliteit in de scholen en daarop kunnen sturen. De meeste besturen informeren medezeggenschapsraden wel uitgebreid over ontwikkelingen en processen in het onderwijs, maar niet of nauwelijks over de effecten ervan op de onderwijskwaliteit van de scholen. Waar moet je als mr-lid op letten en welke vragen kun je stellen?
Wim Ludeke Rob van Elswijk Jan Stuijver
In gesprek met:
– Wim Ludeke, voorzitter van het college van bestuur van De Onderwijsspecialisten in Arnhem, een bevoegd gezag van 25 scholen voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, en daarnaast voorzitter van LECSO, Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs, de vereniging waarbij vrijwel alle scholen voor speciaal onderwijs zijn aangesloten.
– Rob van Elswijk, bestuurder/directeur van Stichting Elan met zeven scholen voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs (so/vso) en speciaal basisonderwijs (sbo) in de regio Gooi en Omstreken.
– Jan Stuijver, adviseur en trainer bij de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).
Verschijnt juni 2019 in MR Magazine, uitgever Wolters Kluwer.
Discussie:
https://www.linkedin.com/groups/2441631
https://www.linkedin.com/groups/2441136

Ik publiceer, geef lezingen, adviseer gemeenten, schoolbesturen en onderwijsinstellingen over ouderbetrokkenheid en medezeggenschap in het onderwijs.
Uitgaven
– Frederik Smit (2017). De nieuwe medezeggenschap in het onderwijs. Leren verlangen naar de eindeloze zee. Amsterdam: SWP.
– Frederik Smit (2014). Medezeggenschap en kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Praktische toelichting Wet medezeggenschap op scholen. Amsterdam: SWP.
– Frederik Smit (2013). Medezeggenschap en onderwijs. Succesfactoren voor invloed van leraren, ouders en leerlingen op bestuursbeleid. Amsterdam: SWP.
– Frederik Smit (2012). Ouders en school. Succesfactoren voor betrokkenheid. Amsterdam: SWP.
