Ouderbetrokkenheid 7.0. Vertrouw je blind de keuzes van de schoolleiding of mag je best assertief zijn als ouder?

763

Interessant artikel in Trouw, 27 augustus 2017.

https://www.trouw.nl/samenleving/ouders-komen-in-opstand-de-juf-is-niet-goed-genoeg~af0ffe79/

Nieuwe uitgave
In het najaar verschijnt Ouderbetrokkenheid 7.0. Creatieve samenwerking tussen Ouders, Verkorte Kinderopvang met VVE, Basisschool, Voortgezet Onderwijs en Buurt. Amsterdam: SWP.

Ontwikkelingen, uitdagingen, ervaringen en lessen
– Wat zijn nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen in onderwijsland?
– Wat zijn ervaringen met innovatieve aanpakken in onder andere Schiedam, Vlaardingen en Den Haag?
– Welke lessen kunnen we trekken?

Handvatten
Ouderbetrokkenheid 7.0 biedt praktische handvatten voor de onderwijsprofessionals om de ouderbetrokkenheid te optimaliseren

Discussie:
https://www.linkedin.com/groups/2441631
https://www.linkedin.com/groups/2441136

imagesUnknown

https://www.swpbook.com/boek/1960/ouderbetrokkenheid-7
https://www.swpbook.com/boek/1848/de-nieuwe-medezeggenschap-in-het-onderwijs


3 reacties op ‘Ouderbetrokkenheid 7.0. Vertrouw je blind de keuzes van de schoolleiding of mag je best assertief zijn als ouder?

 1. Reactie op bovenstaand artikel in Trouw “Ouders komen in opstand: de juf is niet goed genoeg”.

  Hoe de relatie tussen ouders en school ervaren wordt, is in een breder perspectief te plaatsen. Dit perspectief kan helpen om te duiden wat er bij de invulling van die relatie wordt ervaren, zodat de valkuil vermeden kan worden van bezig blijven wiens schuld het is als de relatie als problematisch wordt ervaren. Die van de hyperouder, assertieve ouder, niet nederlands sprekende ouder, a –sociale ouder, niet capabele leerkracht, domme schoolleiding enz. Om vervolgens in het opbouwen en behouden van een positieve relatie tussen leerkrachten en ouders uit te gaan van mogelijkheden van mensen, op die locatie, met die ouders, leerkrachten,leidsters, directies van basisscholen en kinderopvang enz. Een veranderende samenleving en toenemende druk op het individu heeft zijn effect op haar inwoners. De gevolgen van de veranderingen zijn in deze samenleving steeds minder gelijk verdeeld, tegelijkertijd wordt van het individu steeds meer verwacht dat ze participeert, kritisch is, verstandig, begripvol, aardig en gebruik maakt van alle mogelijkheden die de veranderingen bieden en faal je, dan is het je eigen schuld. Dat daardoor onmacht en frustratie groeit en emoties hoog oplopen, is begrijpelijk.
  De samenleving zijn we echter allemaal, het gaat over jou en mij, over hoe we ook als groep met elkaar willen omgaan en de bewustwording dat we keuzes hebben in het beantwoorden van de vraag hoe we met elkaar willen omgaan. Op school en daarbuiten. Omdat we daar wel invloed op hebben.

  Nancy de Vreede
  Onderwijssociologe
  Delft

 2. Helaas weten we op dit moment uit eigen ervaring dat kinderen de dupe kunnen worden van assertiviteit vanuit ouders! Bij ons het gevolg: drie weken schorsing kinderen van de TSO. Niet vanwege wangedrag kinderen maar gebaseerd op geschillen tussen ouders/ directie over TSO-beleid. En (nog) niemand binnen het onderwijs die dit ook te gek voor woorden vindt. Wij blijven assertief en/maar onze kinderen krijgen hiermee stevige levenslessen te verwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s