Werkgeluk. Gemotiveerde leraren voelen zich gezien, erkend en ervaren meer werkgeluk 

Leraren die gelukkig zijn in hun werk zijn goud waard voor de school. Ze zijn actiever, productiever en minder vaak ziek. Scholen met gelukkige leraren hebben minder moeite om vacatures in te vullen en leraren te behouden. Hoe kunnen besturen en schoolleiders meer sturen op de factor ‘werkgeluk’? Hoe kan de (g)mr een bijdrage leveren aan het vergroten van het werkgeluk van leraren? 

In gesprek met:

  • Klaas van Veen, hoogleraar Onderwijskunde bij de Universitaire Lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen en bestuursvoorzitter van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs (VCOG), een stichting van 12 basisscholen in de stad Groningen.
  • Anje Ros is lector Goed leraarschap, Goed leiderschap, bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie in Eindhoven.
  • Marleen Brummelink is directeur van Melanchthon, een open christelijke school met een gymnasium-, atheneum- en havo-afdeling (ruim 1.000 leerlingen) in Rotterdam Schiebroek.
  • Willem Jan de Vroom, docent Algemene Economie en mr-lid van het Penta college Scala Rietvelden, 700 leerlingen, in Spijkenisse.
  • Seerp Rijpkema, interim-directeur van basisschool de Oanrin, 75 leerlingen, in Arum, Friesland.
  • Paul van Gessel is gmr-voorzitter bij Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord bestaande uit OSG Piter Jelles met scholen in Leeuwarden, Dokkum en Kollum en RSG Simon Vestdijk met scholen in Harlingen en Franeker waar in totaal zo’n 5.800 leerlingen op zitten. 

Coververhaal december 2023 in MR magazine, uitgever Wolters Kluwer.


Plaats een reactie