Ouderbetrokkenheid 7.0. Hyperparenting, good enough parenting, of thuisblijfmoeder?

activities

Hyperparenting is een steeds vaker voorkomend fenomeen: de focus van bepaalde groepen moeders op kwaliteitstijd, veel sociale, culturele en sportieve activiteiten en het extra stimuleren van hun kind passen in dit beeld.

Competitie
Er lijkt een stille competitie gaande onder ouders onderling. Ouders willen het allemaal té goed doen, te snel en vooral ook lonend. In plaats van het bevredigen van de basisbehoeften van hun kind, dreigen ouders bezig te zijn met het wegwerken van hun schuldgevoel over hun geringe aanwezigheid. Het combineren van carrière en gezin is niet eenvoudig. Compensatie in materieel opzicht komt trouwens ook vaak voor. Professor Louis  Tavecchio, hoofddocent gezinspedagogiek bij de Afdeling Algemene en Gezinspedagogiek van de Universiteit Leiden,  pleit voor de tegenhanger van hyperparenting:  ‘good enough parenting’.

Fulltime moeder
‘Het lijkt overdreven maar als fulltime moeder ben je tegenwoordig het aanzien niet meer waard. Je wordt afgedaan als oninteressant, suf en dom – niet alleen door mannen, maar ook door werkende collegamoeders’, aldus een thuisblijfmoeder.

Bron: http://www.oudersenzo.nl/carrierekeuze-moeder-bewuste-thuisblijfmoeders/

Suggesties 
– Afstemming van de onderwijstijden op de wensen van ouders?
https://didactiefonline.nl/artikel/flexibel-omgaan-met-onderwijstijd
– ”Hyperparents” afremmen?

Nieuwe uitgave
In het najaar verschijnt Ouderbetrokkenheid 7.0. Creatieve samenwerking tussen Ouders, Verkorte Kinderopvang met VVE, Basisschool, Voortgezet onderwijs en Buurt. Amsterdam: SWP.

Ontwikkelingen, uitdagingen, ervaringen en lessen
– Wat zijn nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen in onderwijsland?
– Wat zijn ervaringen met innovatieve aanpakken in onder andere Schiedam, Vlaardingen en Den Haag?
– Welke lessen kunnen we trekken?

Discussie: https://www.linkedin.com/groups/2441631


images

 


Plaats een reactie