De nieuwe medezeggenschap in het onderwijs. Leren verlangen naar de eindeloze zee

850618

Duizenden personeelsleden, ouders en leerlingen in (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden willen een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. Hoe komt het dat maar een deel hierin slaagt? Wat kunnen we leren van Niccolò Machiavelli, David van Reybroucken en Jan Terlouw? En wat zegt recent onderzoek over de ingrediënten van een succesvolle aanpak?

Sinds de Wet medezeggenschap op scholen van kracht is, is een zorgpunt van de medezeggenschapsraden dat schoolleiders en besturen zich niet aan de wet houden. De onderwijsinspectie heeft hierin wel een taak, namelijk toezicht houden op het functione-ren van de medezeggenschap onderzoeken. Zij richten zich ook op kernvragen als: hoe kan de medezeggenschapsraad als een tegenmacht van het bestuur functioneren? Hoe een nieuwe medezeggenschapscultuur introduceren? Met welke nieuwe medezeggenschapsstijlen klinkende resultaten boeken?

De nieuwe medezeggenschap in het onderwijs geeft medezeggenschapsraden praktische handvatten om de inspraak in hun eigen situatie te optimaliseren en het verlangen naar de eindeloze zee, de uitdaging van het onbekende, te vertalen in concrete actiedoelen voor de korte termijn.

Dr. Frederik Smit heeft een eigen onderzoeksbureau Frederik Smit Research & Advies. Hij geeft lezingen en adviseert gemeenten, schoolbesturen en onderwijsinstellingen over medezeggenschap en ouderbetrokkenheid in het onderwijs. Hij put uit meer dan dertigjarige ervaring als senior-onderzoeker en adviseur bij de Radboud Universiteit Nijmegen.

https://www.swpbook.com/boek/1848/de-nieuwe-medezeggenschap-in-het-onderwijs

Visie
Hoe een visie ontwikkelen op medezeggenschap?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s